Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Έκθεση Νεότερης Κεραμικής Τέχνης

Έκθεση Νεότερης Κεραμικής Τέχνης στον Αρτεμώνα, στη Σίφνο

This post is also available in: enEnglish frFrançais

Το Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου, μοχθώντας για την προώθηση της σύγχρονης αγγειοπλαστικής τέχνης του νησιού, καθώς και για την ανάδειξη των δεσμών της με την παραδοσιακή σιφνέικη κεραμική μέσα από την προβολή της παραδοσιακής παραγωγής, προχώρησε στη δημιουργία της «Έκθεσης Σιφνέικης Κεραμικής», στο κτήριο Δραγάτση, στον Αρτεμώνα, που παραχώρησε ο Δήμος Σίφνου.

Στο πανέμορφο αυτό κτήριο ετοίμασε και παραδίδει στο κοινό τρεις αίθουσες αφιερωμένες στη Συλλογή Ξενάκη, την παρουσίαση του Σιφνέικου Εργαστηρίου και τη δράση «Σίφνος 2004».

Η Συλλογή Ξενάκη άρχισε να σχηματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν η κεραμική άρχισε να περιθωριοποιείται εξαιτίας της εμφάνισης νέων πρώτων υλών και αλλαγών στη οικονομία. Περιλαμβάνει σχέδια των τύπων αγγείων, κεραμικά και εργαλεία. Στο κτήριο Δραγάτση καταλαμβάνει την κεντρική αίθουσα και είναι διευθετημένη ανάλογα με τη χρήση των αγγείων: μαγειρικά, αποθηκευτικά, σκεύη για τις αγροτικές εργασίες.

Το Σιφνέικο Εργαστήριο αποτελεί μια αναπαράσταση του τυπικού εργαστηριακού χώρου, με τον ποδοκίνητο τροχό, δείγματα κεραμικής και αναφορές στα εργαστήρια της Σίφνου.

Στην πρώτη αίθουσα προβάλλεται η δράση «Σίφνος 2004» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Περιλαμβάνει αγγεία που εμπνεύστηκαν οι ντόπιοι αγγειοπλάστες από την κεραμική παραγωγή των χωρών που συμμετείχαν στους Αγώνες. Αποτελεί έναν ύμνο στην εξωστρέφεια.

Τους προσεχείς μήνες θα ετοιμαστούν οι ενότητες Ένα κεραμικό παραμύθι, Εμπόριο, Διασπορά και Παραδοσιακή παραγωγή, ενώ θα συντηρούνται σιγά-σιγά και οι υπόλοιπες αίθουσες. Είναι βέβαιο ότι το κτήριο χρειάζεται ακόμα πολλά, για να γίνει το ζωντανό Μουσείο που αξίζει στη μακραίωνη αγγειοπλαστική παράδοση της Σίφνου, αλλά ελπίζουμε ότι θα παραμείνουμε όλοι δεσμευμένοι για την πραγματοποίηση του οράματός μας.

Αύγουστος 18 2017

Details

Date: Αύγουστος 18
Time: 7:00 ΜΜ - 11:00 ΜΜ
Recurring: -
Δείτε όλα
Εκδήλωση Categories:

Τόπος διεξαγωγής